Het openbaar ministerie (OM) in Turnhout heeft een gevangenisstraf van 5 jaar gevorderd tegen een 40-er uit Geel. De man wordt verdacht van een home invasion in Geel op 28 oktober 2017.

Het slachtoffer was een vrouw van 77 jaar.

Zijn kompaan, een veertiger uit Heusden-Zolder, riskeert een celstraf van 40 maanden. 

De vrouw kreeg op de avond van de home invasion eerst een verdachte telefoonoproep gekregen. De beller vroeg naar iemand die niet eens op dat adres woonde. Even later werd er aangeklopt, maar stond er niemand voor de deur toen de bewoonster open deed.

Om 23 uur werd dan plots de deur ingestampt. "Het slachtoffer werd aan haar pols door de woning getrokken. De daders waren op zoek naar een kluis. Ze bedreigden de bejaarde bewoonster met een mes", vertelde de aanklager.

De daders vonden geen kluis en moesten zich tevreden stellen met geld en juwelen uit de woning. De politie onderzocht van welk telefoonnummer de verdachte oproep enkele uren voor de home invasion afkomstig was. Het bleek afkomstig van een Nederlands gsm-nummer.

De politie kon het linken aan de 40-er uit Geel omdat met dat gsm-nummer ook naar de echtgenote van de veertiger was gebeld.

Tijdens een huiszoeking bij de man werd ook een tas met bivakmutsen gevonden. Met zijn ander gsm-nummer bleek de man uit Geel in de dagen voor de home invasion veel telefonisch contact te hebben gehad met de man uit Heusden-Zolder. Zijn gsm werd op de avond van de home invasion getraceerd in Geel.

"Alle afzonderlijke elementen zijn niet voldoende voor een veroordeling. Maar als we alle elementen samenvoegen, is het openbaar ministerie overtuigd van hun schuld."

Beide beklaagden ontkennen hun betrokkenheid. "De bewijslast is zeer mager", zeggen hun advocaten.

De rechter beslist op 13 juni. (belga)